31 Mart 2010 Çarşamba

Dölyolunda Oluşan Değişimler

31 Mart 2010 Çarşamba |
DÖLYOLUNDA DEĞİŞİKLİKLER
Menopoz yıllarının en rahatsız edici yakınmaları dölyolu mukozasının incelmesi, kuruması ve duyarhlaşmasıdır. Buna karşın pek çok kadın bu belirtileri doktoruyla konuşmaktan çe­kinir. Doğurgan yaşam boyunca, östrojen, dölyolunun ıslak, sağlıklı kalmasını, iyi beslenmesini sağlar. Östrojen düzeyi düş­tükçe dölyolunda dramatik değişiklikler ortaya çıkar. Mukoza­daki hücreler incelip kurumakla kalmaz, kendilerini bakterilere karşı koruyamaz hale gelirler. Menopozdaki kadınlarda iltihap­lı dölyolu akıntıları sık görülür.

Dölyolunda oluşan bu değişik­likler kimi zaman idrar yolunun ağzım da içerir; menopozdaki kadınların çoğunda sistit, idrar yaparken ağrı, yanmadan yakın­ma vardır. Yanlışlıkla bu belirtilerin bir bakteri enfeksiyonu ne­deniyle ortaya çıktığı düşünülürse, dikkatsizce kullanılan anti­biyotikler var olan mantar enfeksiyonunu artırabilir, bu da döl­yolu yanmalarının daha da kötüleşmesine neden olur.

Cinsel işlev: Dölyolundaki hücreler dölyolunu ıslak tutmak için salgıladıkları kaygan maddeyi artık salgılayamadıklan için cinsel ilişki de zorlaşır, hatta kimi zaman ağrılı olur (disparö-nia). Cinsel ilişkinin ağrılı olması, isteksizliğe, cinsel ilişkiyi en­gellemeye, hatta eşinizle ilişkilerinizin sürekli kötüleşmesine yol açar. Yani, dolaylı olarak ağrılı cinsel birleşme, cinsel istek azalmasına neden olur.

Ne var ki, menopoz sırasında ve menopozdan sonra cinsel isteklerinde artış olduğunu söyleyen kadınlar da vardır. Bu so­rununuzu, eşinizle konuşarak, ona bu durumun menopozun doğal bir sonucu olduğunu anlatarak çözebilirsiniz. Size anlayış göstermesini isteyin; pratik bir önlem olarak da kayganlaştırıcı bir krem kullanın. Ayrıca lokal tedavi için hormonlu kremler kullanabilirsiniz. Tabii hekiminizin önerdiği dozda kullanmalı­sınız. Bazı hormon kremleri duyarlılık ve kaşıntıyı azaltabilir, ancak dölyolunu eski sağlıklı durumuna döndürecek hiçbir krem yoktur. Bu ancak, iğne yoluyla ya da ağızdan alman hor­mon tedavisi ile mümkün olur. Menopoz sırasında vücutta o kadar çok değişiklik olur ki, bazı doktorlar bir menopoz sendromundan söz eder.

Menopozla ilgili olduğu sanılan belirtiler ara­sında; baş dönmesi, baş ağrısı, uykusuzluk, yorgunluk, enerji yitimi, karında şişkinlik, sindirim sorunları, ağrı, bağırsaklarda gaz, kabızlık ve ishal gibi, nefes darlığı ve çarpıntı vardır. Bu be­lirtilerin hiçbirinin belirli bir zamanı yoktur, günden güne, kişi­den kişiye değişir. Unutmayın ki bazı kadınlarda hiçbiri görül­meyebilir. Osteoporoz nedeniyle ortaya çıkan sırt ağrısı ve ek­lem ağrıları dışında pek azmin menopozla dolaysız ilgisi oldu­ğu kanıtlanmıştır. Belkemiği osteoporozunun kadınlarda erkek­lere oranla dört kat fazla olduğu bilinmektedir.


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder


sağlık Site istatistikleri
 
Sağlık, Kadın Hastalıkları