31 Mart 2010 Çarşamba

Hamilelik Döneminde Egzersizler 0 yorum

31 Mart 2010 Çarşamba |
Gebeliğiniz süresince formda kalmak, doğum anını kolaylaştır­mak, hamileliğinizi korumak amacıyla 4. aydan itibaren egzersizlere başlamalısınız. Nefes ve kas egzersizleriyle hem rahat bir hamilelik geçirecek, hem de doğuma hazırlanmış olacaksınız.
Günde 10 dakika olmak kaydıyla düzenli olarak kas egzersizleri yapın. Doğum konusunda anlatılan nefes egzersizlerini de düzenli olarak çalışın. Başlangıçta her hareketi günde en fazla bir iki kez yapın. Hareketleriniz sizi yormadan düzenli olarak ilerlemelidir.
Pelvis Kası Hareketleri
Sırt üstü uzanın, dizlerinizi büküp ayak tabanlarınızı yere basın. İdrar yaparken birden idrarınızı tutuyormuş gibi pelvis kaslarınızı sıkın. Buradaki kasları vajinaya bir şey çekiyormuş gibi koşmalısınız. Bu hareketi dura dura tekrarlayın. Daha sonra bir süre kasılı tutarak bırakın. Bu egzersizi başlangıçta birkaç kez, daha sonra günde 10 kez tekrarlanmalısınız. Bu egzersizi öğrendikten sonra, her durumda tekrarlayabilirsiniz. Yatarken, otururken, ayakta dururken tekrarlaya­bileceğiniz bu egzersiz, doğumda kaslarınızı nasıl kasıp gevşetebile­ceğinizi size öğretir ve yırtık riskini azaltır. Ayrıca gebeliğiniz boyun­ca gevşeyen kaslardan rahatsız olma (idrar kaçırma gibi) durumunuz ortadan kalkar.

Kasık ve Pelvis Gelişmesi
Sırtınız dik duracak biçimde otu­run. Ayak tabanlarınızı kendinize doğru çekin. Dirseklerinizle uylukarınıza bastırın. 20 saniye bu şe­kilde durun. Başlangıçta iki bacağınızın altına yastık alarak yapmanız daha kolay olacaktır.

Bağdaş Kurarak Oturma
Topuklar kalçaların altında, dizler yerden yukarıda, sırtınızı iyice dik tutun. Yorulduğunuzda ayaklarınızı uzatın.

Çömelme
Yere doğru eğilerek çömelirseniz, belinizin ağrısına da iyi gelecek olan bu egzersiz, doğum sancılarına dayanmak açısından önemli bir egzersizdir. Sırtınızı ve kasıklarınızı güçlendirir.
♦ Desteksiz olarak çömelme hareketi yapın. Sırtınızı dik tutarak ayaklarınızı hafifçe dışa döndürün ve bacak­larınızı açın. Ellerinizi kenetleyip dirseklerinizle dizlerinizi yana doğru açarak uyluklarınızı yan­lara bastırın. Rahat kalabildiği­niz sürece bu durumda kalın. Bu egzersizi merdiven çıkarken yorulduğunuzda, yerden bir şey kaldırırken, telefonla konuşur­ken, oturacak bir şey bula­madığınız zaman uygulaya­bilirsiniz.
♦ Sırtınızı dik tutarak bacaklarınızı açın ve duvardan veya sanda yeden destek alarak çömelin. Rahat, durabildiğiniz sürece bu durumda kalın.

Rahatlama
Gebeliğiniz süresince sizi gevşetecek olan bu egzersiz, doğum sırasında da çok işinize yarayacaktır. Kaslarınızı nasıl gevşete­ceğinizi bilirseniz, doğum sırasında kasılmalara uyum sağlar ve enerjinizi boşa tüket­memiş olursunuz.
Başlangıçta gürültüden uzak ılık ve loş bir ortamda uygulayacağınız bu eg­zersizi, daha sonraları her konumda uygulayabilirsiniz. Rahatlama egzersizini yapmak çok kolay değildir. Kasları gevşetebilmek için önce gergin ve gevşemiş oldukları anı kavramak lazım. Yani önce kaslarınızı kasıp sonra gevşetmelisiniz.

Size rahat gelen bir pozisyonda yatın. Sırt üstü yatıp ayaklarınızı yastıkla destekleyebileceğiniz gibi, yan yatıp bacaklarınızın arasını da yastıkla destekleyebilirsiniz. Şimdi ayak parmaklarınızdan başlayarak vücudunuzun her bölümündeki kasları, önce kasıp sonra gevşetin. En son yüz kaslarınızı kasıp gevşettikten sonra vücudunuzu boş bir çuval gibi bırakın. Bu egzersizi 10 dakika gibi bir zamanda tamamlamanız gerekir. Bu esnada kafanızın içindeki kötü düşünceleri bırakıp, güzel hayaller kurmaya çalışın. Düzenli ve yavaşça soluk alıp, soluğunuzu bırakırken iç geçirme gibi bir ses çıkartabilirsiniz.

read more

Sağlıklı Gebelik 1 yorum

Her anne baba adayı sağlıklı bir bebeğe sahip olmak ister.
Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için önce, sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmeniz gerekir. Bu nedenle gebe kaldığınızda, hiçbir şikayetiniz olmasa bile, belirli aralıklarla bir sağlık kuruluşunda gebelik takibine gitmelisiniz.
Gebelik takibi: 8. aya kadar ayda bir, 8. aydan sonra 15 günde bir, son 15 günde ise haftada bir gebelik muayenesi yaptırılmalıdır.

Gebelik kontrollerinde; kilo alımı, beslenme, tansiyon ölçüm değerleri, kan değerleri, sistematik hastalıklar, tetanos aşısı, diş bakımı, bebeğin gelişimi ve hareketleri takip edilmelidir.
Anne adayının sigara ve alkolden uzak durması, hastalıklı kişi­lerden, bilhassa döküntülü hastalık geçirmekte olan çocuklardan sakınması, rastgele ilaç kullanmaması, doğacak bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Gebelik takibinde normal olmayan gelişmeler tespit edilerek, doğumun nerede, hangi özel şartlarda yapılması gerektiğine karar verilmelidir. Hamilelik döneminin bilinçli ve sağlıklı bir şekilde geçi­rilmesi, anne ve bebeğin geleceği açısından da önem taşımaktadır.

Rahat bir hamilelik ve doğum geçirmek amacıyla Hamile Eğitim Merkezlerinden de faydalanmayı düşünebilirsiniz. Hamile Eğitim Merkezlerinden faydalanılarak, bedensel ve ruhsal olarak anne adayı doğuma hazırlanırken baba da iyi bir yardımcı olarak yetişmiş olacaktır.

read more

28 Mart 2010 Pazar

Adaçayı ve Faydaları 0 yorum

28 Mart 2010 Pazar |
1- ADAÇAYI ,SALVİA OFFICINALIS SALBEI

Tanımlaması: Bir veya birkaç yıllık, umumiyetle güzel kokulu, çalı şeklinde ve tüylü bir bitkidir. Ülkemizde birkaç çeşit adaçayı doğal olarak yetişmektedir.

Tıbbî adaçayı (salvia offidnalis) ülkemizde yetişmemektedir. Ege ve Akdeniz kökenli olan salvia triloba cinsi Anadolu adaçayı kendiliğinden yetişmektedir. Bunun dışında yaygın olarak adaçayı diye yöresel adıyla şalba veya çalba toplanarak kullanılmaktadır.

Bizde yetişen Anadolu adaçayı daha fazla cineol maddesi ihtiva eder ve bu yüzden okaliptüs gibi kokar. Etkisi ise tıbbî adaçayı ile aynıdır.

Anadolu adaçayının yaprakları 2-5 cm arasında ovale yakın bir şekildedir.

Kullanılan bölümleri: Kurutulmuş yaprakları kullanılır.

Toplama zamanı: Çiçek açma döneminden önce haziran-temmuz aylarında, bitkinin toprağa yakın kısmından kesmek suretiyledir.

Kullanım şekli: Genelde çay olarak, sonra hazır banyo köpüğü, damla şeklinde, gargara veya şurup olarak kullanılır.

Kurutulmuş yaprakları, ağzı kapalı, ıslak ve rutubetten uzak yerlerde muhafaza edilirse 2-3 yıl etkisini kaybetmezler.

Etken maddeleri: Eter yağlarından thujon, sineol ve borneol. Anadolu Adaçayında % 60 sineol yağı mevcuttur.

Kullanım alanı: İltihap dindırici, antibakteriyel, terleme düzenleyici, kuvvet verici ve uyarıcı etkileri vardır.

Gribal enfeksiyonlarda, üşütmede, akut ve kronik mide-bağırsak rahatsızlıkları ile terlemede kullanılır.

Hanımlarda normal ve menapoz dönemi terlemelerini keser.

Adaçayındakı tanen ve uçucu yağlardan oluşan etken madde kombinasyonu onun dezenfektan ve antibakteriyel etki yapmasını sağlar. Özelliklerinden dolayı adaçayı;

1- Soğuk algınlığında

2- Çocuklarda kuvvetlendirici olarak

3- Akut ve kronik mide-bağtrsak rahatsızlıklarında

4- Fazla terleme şikayetlerinde başarıyla kullanılan kıymetli bir şifalı bitkidir.

Soğuk Algınlığına Karşı

Ağız çalkalama, gargara ve inhalasyon yolu ile soğuk algınlığının ilerlemesini durdurabilir, burun akmasını kesebilir ve balgam söktürebilırsiniz.

Gargaranın hazırlanışı: 1 kahve kaşığı dolusu adaçayı yaprakları üzerine 250 gr. kaynar su dökülür, 10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülür. Süzülen bu çay ılık hale geldikten sonra günde 3 defa 1-2 dakika süreyle ağız çalkalanır veya gargara yapılır.

Genişçe bir kapta 2 yemek kaşığı dolusu adaçayı yaprakları üzerine Vz litre kaynar su dökülür. Büyük bir havlu kap ve başımız içinde kalacak şekilde üstümüze örtülür. Ağız ve burundan derin nefesler alarak 4-5 dakika bu işleme devam edilir. Aynı şey günde 3-4 kere tekrarlanır.

Dikkat!

Bebek ve 3 yaşından küçüklere adaçayı ile inhalasyon yaptırılma.

Gargara için çay karışımında kullanılacak malzemeler:

Adaçayı yaprağı 20 gr., papatya çiçeği 20 gr.

Hazırlanışı ve kullanılması: 1 yemek kaşığı dolusu hazırlanan bu çay karışımı üzerine 250 gr. kaynar su dökülür, 10 dakika demlemeye bırakılır, sonra süzülür. Bu çay ılıtıldıktan sonra günde 2-3 defa ağız çalkalanır veya gargara yapılır.

Hazırlanışı ve kullanılması: 2 yemek kaşığı dolusu çay karışımı bir kaba konur, üzerine Vz litre kaynar su dökülür.

Büyük bir havlu ile baş ve kap örtülür. Ağız ve burundan derin nefes alarak 4-5 dakika bu işlem yapılır. Bu inhalsyonu günde 2-3 defa tekrar edebilirsiniz.

Çocuklarda Kuvvet Verici Olarak

Zayıf ve enfeksiyona kolay yakalanabilen çocuklarda taze adaçayı yaprakları ile sütlü içecek tavsiye edilir.

Hazırlanışı ve kullanılması: 1 yemek kaşığı dolusu taze veya dondurulmuş adaçayı yaprakları ince ince kıyılır. 1 yemek kaşığı hakîkî çam balı ile karıştırılır. Üzerine Vz litre sıcak süt dökülür ve iyice karıştırılır. Hazırlanan bu miktar günde iki defada içırilır. Bu işleme 3-4 hafta devam etmelidir.

Akut ve Kronik Mide-Bağırsak Rahatsızlıklarında

Bir kahve kaşığı dolusu adaçayı üzerine 250 gr. kaynar su dökülür. 10 dakika demlendikten sonra süzülür. İhtiyaç halinde bu çaydan günde 2-3 fincan içilir.

Çay karışımı için kullanılan malzemeler: Adaçayı 20 gr., melisa yaprağı 20 gr., kekik 10gr., nane 10 gr. ve papatya çiçeği 10 gr.

Hazırlanışı ve kullanılması: Bütün bu şifalı bitkiler bir mikser yardımıyla iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışımdan 1 kahve kaşığı dolusunun üzerine 250 gr. kaynar su dökülür, 10 dakika demlenir ve süzülür. Hazır olan bu çaydan ihtiyaca göre günde 2-3 fincan içilir.

Fazla Terlemeye Karşı

Kaynar su ile hazırlama: 3 kahve kaşığı adaçayı yaprağı üzerine 250 gr. kaynar su dökülür, 5 dakika demlenir. Süzüldükten sonra ihtiyaç halinde 1 fincan içilir.

Not: Bazı insanlarda böyle kaynar su ile adaçayı hazırlarken bulantı ve kusma görülebilir. Böyle durumlarda aşağıdaki soğuk su ile hazırlama tavsiye edilir.

Soğuk su ile hazırlama: 3 kahve kaşığı adaçayı yaprakları üzerine oda sıcaklığında 250 gr. su dökülür, arada karıştırarak 8 saat bekletilir, süzüldükten sonra içilebilecek dereceye kadar ısıtılır ve ihtiyaca göre günde 1 fincan içilir.

Adaçayı banyosunu hazırlama: 100 gr. kuru adaçayı yaprakları 2 litre su dolu kaba dökülür, yavaşça kaynatılır. Kaynadıktan sonra 10 dakika bekletilir ve süzülür. Bu arada adaçayı yapraklarının da sıkılarak suyu bu kaba alınır. Hazırlanan bu sıvı 38 derecede sıcak su ile doldurulmuş küvete boşaltılır. Bu küvete 15 dakika süre ile yatılır. Kurulandıktan sonra bir saat istirahat edilmelidir.

read more

Ayı Üzümü ve Faydalı Olduğu Hastalıklar 0 yorum

Tanımlaması: Boyu 25-30 cm.ye kadar uzayabilen, kışın yapraklarını dökmeyip devamlı yeşil kalabilen, çalı türü bir bitkidir. Yaprakları kürek gibi ya da yumurtanın tersi görünümündedir.

Meyveleri yuvarlak, kırmızı renkli ve 6 çekirdeklidir. Haziran-temmuz aylarında çiçek açar.

Avrupa'nın her tarafında bulunur. Memleketimizde ise taşlık alanlarda, iğne yapraklı ağaçlarla kaplı ormanlıklarda, bilhassa Kuzeydoğu Anadolu bölgemizde Kaçkar dağlarında yetişir. Benzer bir türü de Trabzon ve Sapanca dağlarında yetişir ve yapraklarının kurutulması ile eskiden Sapanca çayı adıyla bir çay üretilirdi. 19. yüzyıldan beri Avrupa'da çıkan bütün eczacılık kitaplarında değerli bir şifalı bitki olarak yerini almaktadır.


Kullanılan bölümleri: Haziran-ağustos ayları arasında toplanan yaprakları.

Bu yaprakların kuru ve güneşli havalarda körpe uçları kesilir ve aynı Rize çayı gibi kurutulur.

Bu kurutulan yapraklar kapalı bir kapta ışık ve rutubetten muhafazalı olarak 3 yıla kadar kullanılabilir.

Kullanım şekli: Çay yapılarak kullanılır.

Etken maddeleri: Arbutin, metilarbutin, hidrokinon, fla-vanoidler ve eter yağları.

Kullanım alanı: Antibakteriyel olarak ve akut sistit (idrar yolları yanması) ile idrar yolları enfeksiyonlarında kullanılır.

İdrar yolları enfeksiyonları ve sistitde antibakteriyel etkisi sebebiyle en etkili şifalı bitki ayı üzümü yapraklarıdır.

Ayı üzümü yaprakları yaklaşık %5-12 aktif olmayan hidrokınon glikositierinden arbutin içermektedir. Alkalik yapıdaki idrarın içinde bu glıkosıtın parçalanmasıyla açığa çıkan hidroki-nonun antibakterıyel etkisi meydana gelir. Bolca bu bitkisel çayın alımıyla alkali idrar kolayca atılabilir. Ancak bunun için hazırlanan çayın yanında her fincanla 1 veya 2 sodyumhidrojen-karbonat tableti alınması da tavsiye edilir.

İdrar Yollan Enfeksiyonu ve Akut Sistit Rahatsızlıkları

İdrar yolları enfeksiyonu veya akut sistit, idrar yollarının üşütmesi, soğuk veya nemli yerlere oturulması, cereyanda kalmak ve yaz sezonunda ıslak mayoların çok geç değiştirilmesinden dolayı ortaya çıkar.

Hoş olmayan tesirleri olan sık idrara çıkma ve idrar yaparken zorlanma bu çayın kullanılması ile çok çabuk ortadan kalkar.

Hazırlanışı ve kullanılması: 1 kahve kaşığı dolusu ayı üzümü yaprağı üzerine 250 gr. oda sıcaklığında su dökülür, ara sıra karıştırarak 6-8 saat bekletilir. Süzüldükten sonra içilebilecek sıcaklığa kadar ısıtılır ve ihtiyaç halinde günde 3-4 fincan içilir.

Sistit hastalığı sancıları için etkili

Kullanılan malzemeler:
Ayı üzümü yaprağı 30 gr., toz kimyon 20 gr., papatya çiçeği 20 gr.

Akut sistitde kasılmış hastalar için etkili

Kullanılan malzemeler: Ayı üzümü yaprağı 30 gr., huş ağacı yaprağı 30 gr. ve papatya çiçeği 20 gr.

Çocuk/ardaki akut sistit için etkili

Kullanılan malzemeler: Ayı üzümü yaprağı 20 gr., hint böbrek çay yaprağı 20 gr., toz kimyon 10 gr., nane 10 gr., papatya çiçeği 10 gr.

Bu karışım çaylarının hazırlanışı ve kullanılması:

2 kahve kaşığı dolusu hazırlanan çay karışımı üzerine 250 gr. kaynar su dökülür 10 dakika demlenir, süzüldükten sonra ihtiyaç halinde günde 2-3 fincan içilir.

read more

Tırtıl Baklavası 0 yorum

TIRTIL BAKLAVASI
MALZEME LİSTESİ
• 2 adet yumurta
• 1 çay bardağı yoğurt
• 1 çay bardağı su
• 1 çay kaşığı karbonat
• 1 çay bardağı sıvıyağ •Yaklaşık 5 su bardağı un
• 1 çay kaşığı tuz
Hamuru açmak için;
• 1 su bardağı nişasta
İç harcı için;
• 2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
• 3 yemek kaşığı tozşeker
Şurup için;
• 4 su bardağı tozşeker
• 5 su bardağı su
• 2 çay kaşığı limon suyu
Üzeri için;
• 250 gr tereyağı

YAPILIŞI - HAZIRLANMASI

• Su ve tozşekeri tencereye aktarıp yüksek ısılı ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şurubun koyulaşması için 10 dakika kısık ateşte kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumasını bekleyin.

• Yumurta, yoğurt, su, sıvıyağ, karbonat ve tuzu yoğurma kabına aktarıp elinizle karıştırın. Unu da azar azar ekleyip pütürsüz ve kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın.

• Hamuru eşit büyüklükte 10 adet bezeye ayırın. Üzerlerini temiz bir bezle örtüp oda sıcaklığında 20 dakika bekletin.

• Ceviz ve tozşekeri derin bir kaba koyup bir kenarda bekletin.

• Bezelerden birini üzerine nişasta serperek oklava yardımıyla incecik ve yufka büyüklüğünde açın. Üzerine 1 yemek kaşığı şekerli ceviz serpiştirin.

Yufkayı ortadan ikiye kesin. Oklavayı kesilmiş tarafına yerleştirip sıkıca sararak rulo yapın. Yufkayı oklavanın iki ucundan ortasına doğru toplayarak büzün. Sıkıştırılmış yufkayı yavaşça oklavadan çıkarıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin.

• Kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayarak tepsiye dizin. Tatlıyı 4 parmak uzunluğunda keserek dilimleyin.

• Tereyağını bir tavada kızdırın. Yağı, henüz sıcak haldeyken, kaşıkla tepsideki tatlının üzerine gezdirin. Tatlıyı 180 dereye ayarladığınız fırının alt rafında kızarıncaya kadar, 30-40 dakika pişirin.

• Üzerine soğuk şurubu gezdirip 30 dakika beklettikten sonra servise sunun.

read more

Antep Fıstığı 0 yorum

ANTEP FISTIĞI -PİSTACİAVERA
Antep fıstığı şurubu göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü, öksü­rük kesici, cinsi arzuyu artırıcıdır.
Şurubun yapılışı; çam fıstığı içi, havanda su ile dövülür ve bu ka­rışıma şeker şurubu ilave edilerek kullanılır.
Cinsi Arzuyu Artırmak İçin: 100 gr antep fıstığı, 100 gr çam fıs­tığı, 100 gr çekirdeksiz üzüm beraberce ezilip macun haline getirilir, sabahları aç karna 20-30 gr yenir.

ANTEP FISTIĞI SAKIZI
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen: Ağızda emilerek mide ağrılarında ve boğaz iltihabında kullanılır. Bağırsak iltihabında 5 gr sakız 100 gr sirkede eritilip içilir.
HaHcen: Basura karşı merhem halinde kullanılır.
Merhem Yapılışı: Havacıva kökü suda kaynatılır, süzülür, geriye kalan su fıstık sakızı ve bal mumu ile hafifçe ısıtılarak merhem hali­ne getirilir.

read more

sağlık Site istatistikleri
 
Sağlık, Kadın Hastalıkları